جوانان دیگری بر اثر خشونت ماموران در استان گیلان جان باختند

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۱۹

اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال از جان باختن دو شهروند در پی شکنجه ماموران در گیلان حکایت دارد. طبق اطلاعات رسیده، امیررضا حامدی عثمانوندانی، سرباز وظیفه در اثر شکنجه مقام‌های انتظامی در گیلان جان باخت. مازیار مودب نیز بر اثر ضربات باتون ماموران در بازداشتگاهی در رشت کشته شد.

بنابر اطلاعات رسیده، حامدی سرباز وظیفه نیروی انتظامی بود و در اثر ضرب و شتم مقام‌های انتظامی در پاسگاه شهر احمدسرگوراب شهرستان شفت واقع در استان گیلان جان خود را از دست داد.

این سرباز که پیشتر به دلیل حضور در جریان خیزش سراسری سابقه بازداشت‌ داشته است، چند روز پیش از جان‌باختن با مراجعه به خانواده‌اش گفته بود که به دلیل درگیری و اختلاف با مافوق خود حاضر نیست خدمت سربازی اجباری را ادامه دهد.

پدر این سرباز در واکنش به این خواسته فرزندش، بر ادامه انجام خدمت سربازی او اصرار داشت و او را با خودرو به پاسگاه محل خدمتش منتقل کرد.

یک فرد مطلع از این پرونده به ایران‌اینترنشنال گفت که همان روز و پس از ساعتی از بازگشت این سرباز جوان به پاسگاه و بازگشت پدرش، با خانواده این سرباز از پاسگاه تماس گرفتند و اعلام کردند که فرزندش «خودکشی کرده و جان باخته است.»

با این حال، فرد مطلع از پرونده گفت که جان باختن حامدی در اثر ضرب و شتم صورت گرفته است.

بنابر اطلاعات رسیده از منابع محلی به ایران‌اینترنشنال، اثرات ضرب و شتم بر بدن این جوان پس از مرگش نیز مشهود بود.

آگهی ترحیم این جوان در گیلان نشان می‌دهد که مراسم یادبود «سومین و هفتمین روز» جان باختن او روز ۱۸ شهریور در منزل خانواده حامدی و مسجد پسرمختار شهر احمدسرگوراب برگزار شده است.

آگهی ترحیم امیررضا حامدی عثمانوندانی

مراسم خاکسپاری او نیز پیش از این مراسم با حضور پررنگ ماموران وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران در فضایی امنیتی برگزار شد.

طبق اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال، از زمان جان‌باختن حامدی، ماموران امنیتی خانواده او را تهدید کرده‌اند که این موضوع قتل او در پاسگاه در حین خدمت سربازی را رسانه‌ای نکنند.

مقام‌های انتظامی نیز برای سرپوش گذاشتن بر قتل او بر اثر ضرب و شتم به دست ماموران، به خانواده این جوان گیلانی اعلام کردند که فرزندشان خودکشی کرده و برای نشان دادن این موضوع پارچه‌ای دور گردن او انداختند.

قتل، خودکشی و دیگرکشی سربازان در پاسگاه‌ها و پادگان‌های ایران سابقه‌ای طولانی دارد و تا کنون موارد متعددی در این زمینه خبرساز شده‌اند.

در سال‌های گذشته گزارشات بسیاری درباره قتل و خودکشی افرادی مشغول گذراندن دوره اجباری خدمت سربازی در پاسگاه‌ها و پادگان‌های کشور بودند، منتشر شده است.

جان باختن این افراد حین گذراندن دوره اجباری خدمت سربازی، با دلایل مختلف از جمله درگیری با مافوق به دلیل مواجه شدن با مجازات اضافه خدمت، محرومیت از اعزام به مرخصی، بازداشت از سوی مافوق و درگیری به دلیل مسائل سیاسی و عقیدتی صورت گرفته است.

خدمت سربازی در ایران از دهه‌ها پیش اجباری شده و بر اساس آخرین برآوردها اکنون دست‌کم سه و نیم میلیون سرباز غایب در کشور وجود دارد.

جان باختن یک شهروند در بازداشتگاهی در رشت

بر اساس اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال، یک شهروند ۳۵ ساله به نام «مازیار مودب» در مرداد ماه امسال بر اثر ضربات باتون ماموران نیروی انتظامی در بازداشتگاهی در رشت جان خود را از دست داد.

طبق اطلاعات رسیده، ماموران نیروی انتظامی به خانواده این شهروند اهل روستای بوئین از توابع شهرستان فومن گفته‌اند که او با اتهام «سرقت» در بازداشتگاه بود و همان‌جا حالش بد شد و در حین انتقال به بیمارستان جان باخت.

یک منبع نزدیک به خانواده این جوان جان باخته به ایران‌اینترنشنال گفت: «خانواده مودب اطلاعات چندانی درباره مرگ مازیار ندارند و خودشان هم در شوک هستند. آن‌ها گفته‌اند حتی از بازداشت و دلیل بازداشت او اطلاع نداشتند و چون احتمال می‌دهند بر اثر شکنجه در بازداشتگاه کشته شده است، وکیل گرفته‌اند تا خونش پایمال نشود.»

یک منبع نزدیک به خانواده مودب که به دلیل مسائل امنیتی خواسته نامش فاش نشود در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال گفت: «خانواده به شیوه‌های مختلف پیگیر چگونگی کشته شدن او شدند. برخی هم گفتند هیات امنای یک مسجد به او تهمت زدند که برخی وسایل مثل بلندگو و ابزار مراسم سینه‌زنی در ایام عاشورا و تاسوعا را دزدیده و به همین خاطر او را بازداشت گردند. چند روز بعد هم مشخص شد کار او نبوده و کسی وسایل را برداشته بود خودش آن‌ها را به مسجد تحویل داد.»

این منبع آگاه در ادامه افزود: «الآن برخی از مردم می‌گویند مازیار با ضربات باتون ماموران نیروی انتظامی در بازداشگاه کشته شده و بعضی دیگر می‌گویند خود هیات امنای مسجد ابتدا با او درگیر شدند و در بازداشتگاه جان یاخت.»

یکی از دوستان این شهروند جان‌باخته نیز به ایران‌اینترنشنال گفت: «ما هنوز نمی‌دانیم مازیار واقعا چطور کشته شد و گفته‌اند باید منتظر نتیجه پزشکی قانونی باشد. خانواده مازیار هم منتظر هستند اما وکیل گرفته‌اند تا خونش پایمال نشود. چون گفته‌اند مازیار همراه با یک نفر دیگر با اتهام دزدی در بازداشتگاه بود که جان باخت اما نگفتند چطور کشته شد.»

مازیار مودب

در بیش از چهار دهه گذشته، شمار قابل توجهی شهروندان قربانی شکنجه در بازداشتگاه‌های جمهوری اسلامی شدند و جان خود را از دست دادند.

قربانیانی که پیگیری‌های نزدیکانشان به عنوان اولیای دم مقتول در بسیاری موارد نتیجه نداد و تحقیقات صورت گرفته منجر به شناسایی خاطیان یا برخورد با مقام مسوولی نشد.

جمهوری اسلامی نیز هیچ مسوولیتی در قبال مرگ این افراد در اثر شکنجه نپذیرفت.

محمد میرموسوی یکی از آخرین کسانی است که پس از دستگیری در یکی از بازداشتگاه‌های جمهوری اسلامی بر اثر ضرب‌وشتم و شکنجه‌های شدید جان باخت.

شکنجه شهروندان در ایران درحالی ادامه دارد که طبق اصل ۳۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، هرگونه شکنجه برای گرفتن اقرار و یا کسب اطلاع ممنوع است.

جمهوری اسلامی با استناد به وجود این اصل در قانون اساسی ایران، همواره از پیوستن به «کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه شکنجه» سر باز زده است.

در این شرایط و با وجود ادامه حاکمیت جمهوری اسلامی بر ایران، شکنجه شهروندان در بازداشتگاه‌های مختلف کشور همچنان قربانی می‌گیرد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
جهان‌نما
شاخص رفاه
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها