حزب کارگران کردستان (پکک) انحلال خود را اعلام کرد
پس از دههها منازعه با دولت ترکیه، حزب کارگران کردستان (پکک) با انتشار بیانیهای انحلال خود را اعلام کرد. این خبر با واکنشهای گستردهای از سوی احزاب و چهرههای سیاسی مختلف در داخل ترکیه مواجه شد.
خبرگزاری فرات، رسانه نزدیک به پکک، دوشنبه ۲۲ اردیبهشت گزارش داد این حزب «ماموریت تاریخی» خود را به اتمام رسانده است.
پکک نیز در بیانیهای تاکید کرد روابط این حزب و دولت ترکیه باید «از نو طراحی شود».
پکک ابراز اطمینان کرد «احزاب سیاسی کُرد به مسئولیتهای خود در توسعه دموکراسی کُردی و تضمین شکلگیری ملت دموکراتیک کُرد» عمل خواهند کرد.
پیشتر در ۱۹ اردیبهشت، این حزب کنگرهای برای تصمیمگیری درباره انحلال خود برگزار کرد و گفت «تصمیمی تاریخی» در این رابطه اتخاذ کرده است.
شبکه العربیه ۲۱ اردیبهشت به نقل از منابع آگاه گزارش داد در صورت موافقت پکک با انحلال خود، روند تحویل سلاحهای اعضای این حزب در عراق، سوریه و ترکیه آغاز خواهد شد.
عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان، اسفندماه ۱۴۰۳ خواستار زمین گذاشتن سلاح و انحلال این حزب شده بود.
اوجالان از سال ۱۹۹۹ میلادی در جزیرهای در ترکیه زندانی است و حکم حبس ابد را میگذراند.
واکنشها به انحلال پکک
در دیاربکر، بزرگترین شهر کُردنشین جنوبشرق ترکیه، خبر انحلال پکک مورد استقبال بسیاری از مردم قرار گرفت.
پیش از ظهر دوشنبه رقص سنتی گروهی هَلای در این شهر برگزار شد و سزگین تانریکولو، نماینده دیاربکر از حزب اصلی اپوزیسیون جمهوریخواه خلق (CHP)، نیز در آن شرکت کرد.
فخرالدین آلتون، مدیر ارتباطات ریاستجمهوری ترکیه، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت دولت اقدامات لازم را برای اطمینان از پیشرفت بهسوی کشوری «عاری از تروریسم» انجام خواهد داد.
آلتون تاکید کرد این روند «کوتاهمدت نیست» و همه مراحل با «حساسیت و شفافیت» انجام خواهد شد.
عمر چلیک، سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه، نیز گفت تصمیم پکک برای انحلال، گامی مهم بهسوی «ترکیه عاری از تروریسم» است.
اوجالان پیشتر در دوم آبان ۱۴۰۳ و در روز حمله اعضای پکک به صنایع هوایی ترکیه در آنکارا، نخستین ملاقات خود را پس از ۴۰ سال حبس انجام داد و اعلام کرد قادر است با صدور دستور پایان مبارزه مسلحانه، مسیری «قانونی و سیاسی» را پیگیری کند.
او هشتم اسفند سال گذشته از طریق وکلایش بیانیهای صادر کرد و خواستار احیای تلاشها برای صلح شد.
سونا کپولو آتامان، نماینده دیاربکر از حزب عدالت و توسعه، با اشاره به تحولات اخیر، وعده تغییر قانون اساسی و درج نام کُردها در قانون جدید را مطرح کرد.
گلستان کیلیچ کوچیگیت، مقام ارشد دموکراتیک خلقها، گفت تصمیم حزب کارگران کردستان برای انحلال، درها را بهسوی «دوران جدید» گشوده است.
او افزود: «باید گامهایی برای ایجاد اعتماد متقابل و چارچوبی قانونی برای این روند برداشته شود.»
دموکراتیک خلقها سومین حزب بزرگ پارلمان ترکیه است و نقشی کلیدی در تسهیل فراخوان صلح اوجالان ایفا کرد.
پکک که از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا بهعنوان یک «سازمان تروریستی» شناخته میشود، از سال ۱۹۸۴ شورشی مسلحانه را علیه دولت ترکیه آغاز کرد که در جریان این درگیریها تاکنون بیش از ۴۰ هزار نفر کشته شدهاند.
در طول این سالها تلاشهای پراکندهای برای صلح انجام شده است؛ از جمله آتشبسی بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ که در نهایت فروپاشید.