عباس شاهسونی، رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت وزارت بهداشت، خبر داد که بر اساس رصد جامعه آماری ۴۸ میلیون نفری، میزان مرگهای منتسب به آلودگی هوا در سال گذشته ۳۰هزار و ۶۹۲ نفر بوده است.
او همچنین اعلام کرد که تعداد مراجعهکنندگان به مراکز درمانی دولتی به دلیل بیماریهای تنفسی غیرعفونی، از ابتدای دی ماه امسال حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است.
تعداد مرگ افراد به دلیل آلودگی هوا در سال گذشته نسبت به سال پیش از آن چهار هزار و ۳۸۵ نفر یعنی حدود ۱۷ درصد افزایش یافته است.
شاهسوندی پیش از این گفته بود که مرگ افراد بر اثر آلودگی هوا در سال ۱۴۰۱ به طور میانگین ۲۶ هزار و ۳۰۷ نفر گزارش شده که بیش از ۲۶ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش یافته است.
وزارت بهداشت بر اساس قانون موظف است آثار بهداشتی، اقتصادی و آمار و ارقام مرگهای منتسب به آلودگی هوا را با هدف حمایت طلبی و انجام اقدامات اثربخش به منظور کاهش این مرگها بررسی کند و این اقدام از سال ۱۳۹۶ آغاز شده است.
طبق آخرین بررسی وزارت بهداشت، هزینههای مرگهای منتسب به آلودگی هوا در سال گذشته نیز ۱۲میلیارد دلار یعنی حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
فقط ۳ درصد روزهای سال گذشته هوای تهران پاک بود
رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت همچنین گفت که تعداد روزهایی که میزان ذرات معلق کمتر از ۲/۵ میکرون باشد، در تهران۱۲ روز بوده که معادل ۳ درصد روزهای سال گذشته میشود.
در همین حال آلودگی هوای تهران برای دهمین روز متوالی ادامه یافت. هوای اهواز، ماهشهر و آبادان نیز در روز یکشنبه ناسالم و قرمز است.
هوای تعدادی دیگری از شهرهای ایران از جمله زنجان رامهرمز و شادگان ناسالم برای گروه های حساس اعلام شده است.
طی هفته گذشته شماری از شهرهای ایران آلودگی هوای شدید را تجربه کردند و صدها تن به دلیل بیماریهای قلبی و تنفسی راهی مراکز درمانی شدند.
در تعدادی از استانهای کشور نیز مدارس، دانشگاهها و ادارات تعطیل یا غیرحضوری شدند.
رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت همچنین گفت که اگرچه میزان طوفانهای گردوغبار مناطق غربی کشور در سال گذشته کاهش یافته اما این پدیده در مناطق شرق کشور به ویژه شهر زابل افزایش یافته است.
او تاکید کرد که شهرهای زابل و ایرانشهر، آلودهترین شهرهای کشور هستند.
به گفته شاهسونی،همچنین دو کلانشهر اصفهان و مشهد غلظت بالای آلایندههای هوا را تجربه میکنند
طوفانهای شن سیستان و بلوچستان در سالهای گذشته به دلیل خشک شدن رودخانهها و تالابهای این منطقه به ویژه هیرمند، هامون و جازموریان شدت بیشتری گرفته است.