خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع مطلع گزارش داد اعضای تیم انتقالی ریاستجمهوری دونالد ترامپ در حال آمادهسازی مقدمات خروج آمریکا از سازمان جهانی بهداشت در نخستین روز از دولت او هستند. به گفته کارشناسان، چنین تصمیمی منجر به افزایش نفوذ چین بر حوزه سلامت جهان خواهد شد.
لارنس گوستین، استاد دانشگاه جورجتاون واشینگتن و از مدیران سازمان جهانی بهداشت گفت: «با اطمینان میتوانم بگویم که ترامپ قصد دارد در روز نخست یا در اوایل دوره دولت جدید خود از این سازمان خارج شود.»
او هشدار داد با این تصمیم، آمریک نفوذ و اعتبار خود را در بهداشت جهانی از دست داده و چین، این خلا را پر خواهد کرد: «من نمیتوانم جهانی را بدون یک سازمان جهانی بهداشت قوی تصور کنم، اما خروج آمریکا به شدت این سازمان را تضعیف خواهد کرد.»
طرح دولت منتخب آمریکا برای خروج از سازمان جهانی بهداشت با انتقادهای دیرینه او از این نهاد سازمان ملل متحد همسو است.
بر اساس گزارش رویترز، این تصمیم نشاندهنده تغییری چشمگیر در سیاست بهداشت جهانی آمریکا بوده و واشینگتن را بیش از پیش، از تلاشهای بینالمللی برای مقابله با پاندمیها منزوی میکند.
سخنگوی سازمان جهانی بهداشت از اظهارنظر مستقیم درباره رویکرد دولت جدید ترامپ در این زمینه خودداری کرد اما به اظهارات تدروس آدهانوم، مدیرکل این سازمان، در نشستی خبری به تاریخ ۲۰ آذر ارجاع داد. در آن نشست، از تدروس پرسیده شد آیا نگران خروج دولت ترامپ از سازمان است؟
تدروس در آن زمان گفت که سازمان جهانی بهداشت باید به آمریکا زمان و فضای کافی برای انتقال قدرت بدهد.
او همچنین ابراز اطمینان کرد که کشورها تا اواسط خرداد سال بعد میتوانند به توافقی برای مقابله با پاندمیها دست یابند.
ترامپ چندین نفر از منتقدان سازمان جهانی بهداشت را برای سمتهای کلیدی دولت جدید خود در حوزه سلامت عمومی معرفی کرده است.
انتخاب رابرت اف. کندی جونیور برای تصدی وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا از جمله این نمونهها به شمار میرود زیرا شک و تردیدهای او نسبت به واکسن معروف است.
این وزارتخانه، نظارت بر تمامی نهادهای مهم بهداشتی آمریکا مانند مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) و سازمان غذا و دارو (FDA) را بر عهده دارد.
ترامپ در سال ۲۰۲۰ میلادی و اواخر دولت قبلی خود، فرآیند خروج یکساله آمریکا از سازمان جهانی بهداشت را آغاز کرد، اما شش ماه بعد جو بایدن با رسیدن به مسند ریاستجمهوری، این تصمیم را لغو کرد.
استدلال ترامپ این است که سازمان جهانی بهداشت نتوانسته کشور چین را در مورد مسئولیت شیوع سریع کووید-۱۹ پاسخگو کند.
او بارها سازمان جهانی بهداشت را «عروسک خیمهشببازی پکن» توصیف کرده و وعده داده است که کمکهای مالی آمریکا را به طرحهای بهداشتی داخلی هدایت کند.
منتقدان هشدار میدهند که خروج آمریکا از سازمان جهانی بهداشت میتواند روند نظارت بینالمللی بر بیماریها و سیستمهای واکنش اضطراری را تضعیف کند.