ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، در پیامی در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که این کشور آماده همکاری با نمایندگان مردم سوریه برای اصلاح اشتباهات رژیم بشار اسد، به ویژه در مورد اوکراین و کل اروپا است.
سوریه در زمان بشار اسد متحد مسکو بود و از تهاجم روسیه علیه اوکراین حمایت کرده بود. در همان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، دفتر ریاست جمهوری سوریه اعلام کرد بشار اسد با ولادیمیر پوتین همتای روس خود تماس گرفته و از موضع او در مورد اوکراین حمایت کرده است.
زلنسکی دوشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که سرویسهای اطلاعاتی اوکراین شامل سرویس اطلاعات خارجی و اطلاعات دفاعی اوکراین و همچنین وزرای دفاع و خارجه این کشور گزارش خود را درباره وضعیت کنونی سوریه به او ارائه کردهاند.
او با اشاره به اینکه اوکراین در حال تعیین استراتژی این کشور در مورد سوریه است، نوشت «اوکراین علاقهمند به تثبیت اوضاع در سوریه و کل منطقه است و از تلاشهای لازم شرکا حمایت خواهد کرد.»
رییسجمهوری اوکراین که کشورش درگیر مقابله با تهاجم روسیه است، افزود: «ما معتقدیم که حذف هرگونه حضور روسیه از سوریه برای امنیت مردم سوریه و کل منطقه بسیار مهم است.»
او بدون ذکر نام خاصی از رهبران جدید سوریه برای تلاش در زمینه «احیای زندگی عادی و ایجاد نهادهای دولتی موثر» در این کشور قدردانی کرد و نوشت: «ما مطمئنا از سوریه در تضمین امنیت غذایی حمایت خواهیم کرد. تصمیمات لازم از سوی ما قبلا اتخاذ شده است و اوکراین آماده تامین مواد غذایی است.»
اوکراین یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات جهان است و این اولین بار نیست که اوکراین پیشنهاد صادرات غلات خود به سوریه را مطرح میکند.
یک هفته پس از سقوط بشار اسد، زلنسکی اعلام کرد که میخواهد غلات و سایر محصولات کشاورزی را به صورت بشردوستانه در اختیار سوریه قرار دهد.
او در یکی از سخنرانیهای روزانه خود گفت: «اکنون ما میتوانیم با گندم، آرد و روغن خود به مردم سوریه کمک کنیم: محصولاتی که در سطح جهانی برای تضمین امنیت غذایی استفاده میشود.»
زلنسکی افزود: «ما در حال هماهنگی با شرکای خود و طرف سوری برای حل مسائل لجستیکی هستیم. ما از این منطقه حمایت خواهیم کرد تا ثبات در آنجا پایه و اساس حرکت ما به سمت صلح واقعی شود.»
به گفته او، این محمولههای احتمالی بخشی از برنامه «غلات اوکراین» خواهد بود که دو سال پیش برای ارائه کمکهای غذایی به فقیرترین کشورها راهاندازی شد.
حتی در زمان جنگ، اوکراین، به عنوان یکی از تولیدکنندگان پیشرو غلات در جهان، ظرفیتهای تولیدی عظیمی دارد و علیرغم تهدید مسکو مبنی بر حمله به کشتیرانی اوکراین در دریای سیاه، کییف از تابستان سال گذشته کریدوری را برای صادرات محصولات کشاورزی خود در این دریا ایجاد کرده است.