مخاطبان ایران‌اینترنشنال: نافرمانی در برابر حجاب اجباری ادامه می‌یابد

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۱۱

انتشار متن نهایی قانون تحمیل حجاب اجباری، موسوم به «عفاف و حجاب»، واکنش‌های بسیاری را به دنبال داشته است. شهروندان با ارسال پیام‌هایی به ایران‌اینترنشنال، ضمن ابراز نگرانی شدید از تبعات اجرای این قانون تاکید کردند به شیوه‌های گوناگون با آن مقابله خواهند کرد.

متن نهایی لایحه «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» ۱۰ آذر در رسانه‌های ایران منتشر شد.

به گفته محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی، این لایحه که اکنون به قانون تبدیل شده، تا ۲۳ آذر برای اجرا به همه دستگاه‌های دولتی و خصوصی ابلاغ خواهد شد.

این قانون پنج فصل، ۷۰ ماده و ۳۸ تبصره دارد و به‌طور مشروح به تعریف حجاب اجباری مد نظر حکومت، مقاومت در برابر اجرای آن و مجازات‌های مرتبط با این موضوع پرداخته است.

بیشتر بخوانید: متن نهایی قانون «عفاف و حجاب» منتشر شد؛ «کشف حجاب» تا ۱۶۵ میلیون تومان جریمه دارد

تاکید شهروندان بر لغو قانون حجاب اجباری

ایران‌اینترنشنال از مخاطبان خود پرسید قانون «عفاف و حجاب» چه تاثیری بر زندگی روزمره مردم در ایران دارد؟

ده‌ها شهروند با ارسال پیام‌هایی به این پرسش پاسخ دادند؛ آن‌چه به‌صورت مشترک در پیام‌های مخاطبان ایران‌اینترنشنال دیده می‌شد، این بود که جمهوری اسلامی به دنبال افزایش فشار بر شهروندان مخالف حجاب اجباری از طریق صدور احکام جزای نقدی، حبس و محرومیت از خدمات اجتماعی است.

شمار زیادی از مخاطبان تاکید کردند مردم ایران به حدی آگاه شده‌اند که جمهوری اسلامی نمی‌تواند با تصویب و اجرای چنین قوانینی به اهداف خود دست یابد و شهروندان در هر صورت به نافرمانی در برابر حجاب اجباری ادامه خواهند داد.

بسیاری از شهروندان نیز این قانون را نقض صریح حقوق زنان دانستند و بر مبارزه مداوم با آن تاکید کردند.

برخی از شهروندان نیز با اشاره به جریمه‌های مالی سنگین در نظر گرفته شده برای مخالفان حجاب اجباری، هشدار دادند جمهوری اسلامی قصد دارد از این طریق برای خود درآمدزایی و جیب مردم را خالی کند.

دو زندانی سیاسی سابق: قانون سلب‌کننده حقوق شهروندان را لغو کنید

صدیقه وسمقی، نویسنده و اسلام‌پژوه و نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر، در بیانیه‌ای مشترک قانون موسوم به «عفاف و حجاب» را «قرون وسطایی» و سلب‌کننده حقوق شهروندی زنان توصیف کردند.

آن‌ها به مسئولان جمهوری اسلامی هشدار دادند در صورتی که سریعا نسبت به لغو این قانون اقدام نکنند، تعداد کثیری از مردم از حق مدنی خود برای «اعتراض به این اقدام شرم‌آور در عرصه عمومی» استفاده خواهند کرد.

وسمقی و ستوده به مسئولان جمهوری اسلامی یادآوری کردند بیش از دو سال از جنبش «زن، زندگی، آزادی» که جرقه آن در اعتراض به حجاب اجباری زده شد، می‌گذرد و اکثریت جامعه با به جان خریدن همه خطرات، بارها به مخالفت با قانون حجاب اجباری برخاسته‌اند.

این دو فعال مدنی به دلیل مخالفت با حجاب اجباری در ایران، سابقه تحمل حبس را داشته‌اند.

معین خزائلی، حقوقدان، نیز در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال تاکید کرد این قانون از نظر اصول کیفری، قانون‌گذاری و حقوق شهروندی با تعارض همراه است.

جمهوری اسلامی پس از خیزش «زن، زندگی، آزادی»، و به‌ویژه در ماه‌های اخیر، کوشیده است موج نافرمانی زنان در برابر سیاست تحمیل حجاب اجباری را به شیوه‌های گوناگون سرکوب کند.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۵ فروردین مساله حجاب را «چالش تحمیلی» خواند و گفت همه باید آن را رعایت کنند.

با وجود انتشار متن نهایی این قانون و اعلام مجلس درباره ابلاغ آن، مهدی طباطبایی، معاون ارتباطات دفتر مسعود پزشکیان، ۱۱ آذر در واکنش به اعتراض‌ها اعلام کرد دولت برای «اصلاح» این قانون اقدام خواهد کرد.

پزشکیان در دوران تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری از برخوردهای خشن برای تحمیل سیاست حجاب اجباری انتقاد کرده بود.

با این حال، او اسکندر مومنی، یکی از حامیان برخورد با نافرمانی در برابر حجاب اجباری را برای وزارت کشور خود در نظر گرفت.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سیاست با مراد ویسی
خبرها
خبر ورزشی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن

شنیداری

پادکست‌ها